Sıcak gönüllere göç..............

Sıcak gönüllere göç..............
Sıcak gönüllere göç.............

1 Mayıs 2018 Salı

Genetik ve Öğretilmiş Miraslar.....


Selam Arkadaşlar,

İnsan önce KENDİNDEN başlamalı…sorgulamalı...bulunduğu yerin ve kimliğinin farkında olmalı…

Ben olmak istediğim kişi miyim?... Nerede başladı hayatım? …..Annemden ve babamdan ne aldım?…genetik, karakteristik ve öğretilmiş mirasım neler?
Benim kazandıklarım/kaybettiklerim neler?
Sevinçler, öfkeler, kızgınlıklar, umutlar ve umutsuzluklar.
Belki anneniz razı yaşadıklarına…ama siz razı olmak istemiyorsunuz…belki öfkeniz içinizde…ele çıkmıyor da eve çıkıyor…belki küstünüz ve kabuğunuza çekildiniz...Belki fazlaca baskı vardı ve siz özgürlüğünüze tutundunuz….belki de fazla geldi yaşadıklarınız ve artık umursamıyorsunuz...

ETKİ/TEPKİ

Karakteriniz böylece büyüdü…çokça empati kurdunuz annenizle, babanızla, kardeşlerinizle, arkadaşlarınızla ve yetiştiğiniz çevredeki her bir birey ile…..
Empati kurarak büyüdünüz…değiştiniz…kabullendiniz…vicdan azabı çektiniz belki…belki de çok eğlendiniz……katlanamadığınız yerde , umursamaz oldunuz….

Kendimizi tanımak için önce atamızı tanımalıyız.…anne ve babalarımızın yaşadıkları…bize yaşattıklarıdır.

Belki mutlu bir evliliğin evlatları…. belki de zorluklarla dolu hikayeleri var….belki küçük yaşta annesiz veya babasız kalmışlar….

Eğer şanslı insanlardan iseniz şu anda anne ve babanız yanınızdadır. Onlara sorun…kendinizi bulmak için…geleceğinizi görmek ve yanlışları düzeltmek için…çocuklarınızı daha sağlıklı bireyler olarak yetiştirmek için…NE YAŞADIKLARINI ve NASIL YAŞADIKLARINI sorun. Hiç biri bir diğerinden daha kolay zamanlar geçirmedi emin olun. Ancak evlatları üzülmesin diye çoğu sıkıntısını sizlerle paylaşmadı.

Talep sizden gelsin…

HADİ SORUN…büyükannelerinize…dedelerinize….anne ve babalarınıza…Genetikten gelen ve öğretilmiş miraslarınız neler?

Sonra yazın…madde madde…. dinleyip geçmeyin…en önemlisi EMPATİ kurun.
Empati; Sağlıklı ilişkilerin temelini oluşturur…kendinizi karşınızdaki insanın yerine koyar…öyle değerlendirirsiniz…kısacası "İlişkilerinizi Yönetirsiniz."

 Örnek 1)

Diyelim ki babanız ile ilişkileriniz…beklediğiniz baba kız veya baba oğul ilişkilerinden daha kötü…birbirinize kızgınlıklarınız var…zor bir ergenlik geçirdiniz ve birbirinize karşı krediniz bitmiş durumda…size göre babanız bencil ve baskıcı…babanıza göre siz tembel ve duyarsız….
Sordunuz babanıza ve anlatmaya başladı……..
BABA: Ben 3 yaşındayken annemi kaybettim…iki kız kardeşim ve ben annemizi çok özlüyorduk ve derken kısa bir süre sonra babamız yeniden evlendi…(EEEE …çevrilecek bir ev…bakılacak çocuklar var.) Ancak yeni anne hiç düşündükleri gibi biri değil…..vs. ….vs….vs….hikayenin devamını siz yazın.
Kolay olmuş mudur böyle bir başlangıç ile hayata tutunmak?….(Empati zamanı)
·         Siz de 3 yaşında annenizi kaybetmiş olsaydınız, hayatınız babanızın hayatından daha farklı olur muydu?
·         Kendinizi güvende hisseder miydiniz?
·         Kime sarılırdınız?
·         Nasıl bir hayatınız olurdu?

Örnek 2)

Dedeniz öyle zor zamanlardan geçmiş….öyle çok tırmalamış ki kendine yer edinmek için…Azim…hırs ve çalışkanlık ile variyetiniz üzerine variyet koymuş…
Babanızı büyütürken….”Ben çektim…oğlum sıkıntı çekmesin” diye en iyi şartlarda oğlunu büyütmüş…(yani sizin babanızı). Evet hiç sıkıntı çekmedi babanız ama…babasının çektiklerini biliyor….kendi rahat büyüdü….ama baba sürekli geçmiş hikayeler ile onun bilinç altına girdi…Sıkıntı çekmeden…sıkıntının ne olduğunu anlamaya çalıştı…Yaşamadı…nereden bilsin ki!!!!
Derken evlendi ve siz dünyaya geldiniz….O da size kıyamadı….aman sıkıntı yaşamasın kızım/oğlum diye pamuklar içinde büyüttü sizi…15…16 yaş…kuşak farkı…özenle büyümüşsünüz…sınırsız talepleriniz var….Babanızın kulağında babasının çektikleri asılı….Babanıza göre dünya size GÜZEL…
Sıkıntı çekmediniz ki….nereden bilesiniz!!!!
Sonrasında tartışmalı…sıfır kredili…yaralanmış ilişkiler….çatışmalar….varlık içinde yokluk….yoksunluk.
Ne kadar insan isek yer yüzünde…. o kadar hikaye var…her birbiri birbirinden farklı….

Siz kendi hikayenizi, kendiniz YAZIN…ama taaaaa başından başlayın….büyük büyük ninelerden …dedelerinizden…anne ve babanıza kadar …….

UNUTMAYIN; Sizler de genetik, karakteristik ve öğretilmiş davranışları çocuklarınıza miras bırakacaksınız….

Sevgiyle Kalın



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder